Koliko je star vaš Zippo upaljač?

Kad je proizveden vaš Zippo upaljač

Kao i kod većine kolekcija, datum proizvodnje Zippo upaljača često utječe na njegovu vrijednost. Vrijedne informacije na dnu svakog Zippo upaljača otpornog na vjetar može vam pomoći u određivanju datuma proizvodnje. Počevši od sredine 50-ih godina, datum kodovi se otiskuju na dnu. Izvorna namjena je bila za kontrolu kvalitete. Kodovi datuma su otada postali neprocjenjiv alat za kolekcionare Zippo upaljača. Većina upaljača proizvedenih između 1933. i 1957. mogu biti prepoznati po stilu i modelu te patentu.

Pojava riječi “Zippo” u donjem pečatom pruža još jedan trag prepoznavanja. Tri su velike promjene, kao što pokazano u prilogu. Od 1933. do sredine 50-ih godina, riječ Zippo je otisnuta tiskanim slovima. Logo Zippo skripta je razvijena u kasnim 40-ima i bio je postupno otisnut na donjem dijelu upaljača oko 1955. U kasnim 70-ima logo je redizajniran. Bio je otisnut pečat u 1980.

 

Povijest Zippo loga

Kodovi datuma

Ono što je započelo kao alat za kontrolu kvalitete za osnivača Zippa, George G. Blaisdell, postalo je kolekcionarski san. Da bi se prepoznao potencijalni uzorak u bilo kojoj seriji upaljača vraćenih na popravak, dno svakog upaljača Zippo bilo je kodirano nizom oznaka. Od 1950-ih, te oznake pružaju način da se precizno datiraju datumi većine Zippo upaljača.

Jeste li Zippo kolekcionar?

U našem web shopu možete pronaći i kolekcionarske modele upaljača!

Trenutni sustav kodiranja datuma

Trenutni sustav kodiranja koristi slovo i dvoznamenkasti broj za identifikaciju mjeseca i godine proizvodnje.

  • Slova A do L predstavljaju mjesec (A za siječanj, B za veljaču, itd.)
  • Dvije znamenke odgovaraju godini kada je izrađen – 14 za 2014. godinu

Kodovi za identifikaciju standardnih Zippo upaljača

Kodovi za identifikaciju Slim Zippo upaljača

Kodovi za identifikaciju Slim Zippo upaljača

Svjetski poznata garancija

Svjetski poznata garancija gospodina Blaisdela “Radi, ili to popravimo besplatno” i danas pokriva svaki Zippo vjetrootporni džepni upaljač.

Ako vaš  Zippo upaljač treba popravak, posjetite našu stranicu za popravak radi uputa.

Održavajte vaš upaljač kako bi radio kao nov!